Domov / Vaje / Štabno operativna vaja GZDD »POHORJE 2013«
Štabno operativna vaja GZDD »POHORJE 2013«

Štabno operativna vaja GZDD »POHORJE 2013«

Gasilci Gasilske zveze Dravske doline smo letošnji mesec požarne varnosti, ob pestrem dogajanju po društvih, dne 27. 10. 2013, od 09.00 do 11.00,  zaključili z nenapovedano štabno operativno vajo. Vaji so prisostvovali:  regijski poveljnik Primož Ternik, kot ocenjevalec vaje, predsednik  zveze Marko Lešnik in namestnik predsednika Bojan Kaspar,  kot opazovalca. Vajo je vodilo poveljstvo GZDD.

Ob predpostavki vaje, da se je gozdni požar iz področja gasilske zveze Mislinjske doline, v okolici smučišča na Kopah, razširil v področje požarnega območja PGD Vuhred. Zaradi razsežnosti požara se je aktiviralo poveljstvo in vsa društva GZDD. Intervencija požara v naravi in delovanje štaba operative se je dogajala na širšem območju kmetije »Kopnik« in v prostorih GZDD v Vuzenici. Na vaji je sodelovalo 11 gasilcev operativcev, v štabu operative, z dvema GVM in 39 operativcev z šestimi GVC, tremi GVV1, GV1 in GVM.

Z vajo smo želeli preveriti pravilno organiziranje štabnega poveljstva v primeru večje intervencije na preprečitvi širjenja požara, pripravljenosti in opremljenosti enot za gašenje gozdnih požarov in nudenju prve pomoči.

Namen in poudarek  vaje je bil na vodenju enot iz štaba, individualnem aktiviranju članov operativnega štaba in selektivnem aktiviranju enot, vozil in tehnike. Namen vaje je zasnova in delo operativnega štaba pri vodenju večjih intervencij. Operativne enote izvajajo naloge taktičnih postopkov gašenja in reševanja s sodobno, trenutno razpoložljivo tehniko, delovanja pri požaru v naravi in nudenja prve pomoči ponesrečenim, v sodelovanju z drugimi enotami zaščite in reševanja in nujne medicinske pomoči.

Cilji, analiza in zaključki vaje nam  bodo dali smernice za posamezno aktiviranje in delovanje štaba operative in selektivno alarmiranje enot v GZDD, za izpopolnitev operativnih načrtov, izvajanje usposabljanja štaba operative in operativnih enot pri vodenju večjih in zahtevnejših intervencij, spoznavanje terena in medsebojno komunikacijo s pomočjo zvez ZARE.

Vaje v takšni obliki so nujno potrebne za utrjevanje in prenašanje znanj, izkušenj in krepitev medsebojnih odnosov, spoznavanja in zaupanja vseh struktur naše Gasilske zveze.

Vaja je po strokovnosti, odgovornosti in odnosih uspela optimalno. Sledila ji je okusna malica in kratko druženje na koči »Planinc«, kar gre zahvala predsedniku zveze za organizacijo.

Komentarji so zaklenjeni.

Scroll To Top